Sacharidy-cukry
Sacharidy delíme na :
- Monosacharidy (najjednoduchšie sacharidy) - glukóza, fruktóza, galaktóza
- Disacharidy (jednoduché sacharidy)- sacharóza, laktóza, maltóza
- Oligosacharidy- ich podčasťou sú disacharidy a trisacharidy, inulín, rafinóza
- Polysacharidy (zložité sacharidy) - môžu byť rastlinné (škroby, celulóza...
) alebo živočísne (chitín, heparín, glykogén...)
Tak toto bolo trošku chémie, pre nás je dôležité, že ak chceme konzumovať sacharidy mali by sme uprednosňovať kvalitné produkty. Veľmi vhodné sacharidy sú najmä polysacharidy (pretože zasítia na dlhšiu dobu a často obsahujú veľa potrebnej vlákniny). Medzi polysacharidy patria napríklad ryža (hlavne hnedá, basmati, jasmínová, natural, čiena lúpaná, thaiská...), zemiaky (veľmi dobré sú sladké zemiaky- bataty, hlavne varené v šupke, pečené v šupke...), ďalej tu môžeme zaradiť celozrnné múky- hlavne špaldová, ražná..., cestoviny-špaldové, grahámové... Vhodné jednoduché sacharidy sú zelenina a ovocie- to by som odporúčala konzumovať len do 15-16 hodiny.
Čo sa týka pečiva, cukru a sladkostí, určite viete, že sú to nevhodnné potraviny. V blízkej dobe napíšem článok :)
Ešte by som chcela podotknúť, že je veľa "životných štýlov"- alebo ako to nazvať- kde sú sacharidy minimalizované na extrémne nízke hodnoty. Príkladom sú keto diéty a podobne, určite napíšem článok. Ja som túto diétu držala, nemajte proti tomu predsudky, sú jednoducho ľudia, ktorým táto diéta vyhovuje, no ja si jednoducho neviem predstaviť život bez ovocia a ryže.. Tým zase nechcem povedať, že ju musíte držať a pod. Každému pasuje niečo iné, preto skúšajte a nájdite si váš zdravý životný štýl :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára